Welcome to Kosmos Zine
 Καλωσήλθατε αρχική | βιβλιοθήκη | θέματα | αρχείο | βιβλιοκριτική | επικοινωνία  

Περιεχόμενα
 home
 Αρχείο Άρθρων
 search
 Θεματικές Ενότητες
 Αναζήτηση
 read
 Φωτοθήκη
 Βιβλιοπαρουσίαση
 Online Βιβλιοθήκη
 stats
 Δημοσκοπήσεις
 Τα δημοφιλέστερα

Συνδεθείτε!!!
Σχολή Κοσμικής Συνείδησης
Σχολή εσωτερικής φιλοσοφίας και ανάπτυξης.

iamvlichos.gr
Κατάλογος και δικτυακό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων: "Ιάμβλιχος".

archive.gr
Αρχείο μελετών για τον Πολιτισμό...και άλλα!

Esoterica
Religious Studies

Gallery Νέα Συλλογή

Ο Ερημίτης

Alchemical Tarot
Ο ΕρημίτηςΗ Σελήνη τώρα!

Ταξίδια στον ήχο

Σχολή Κοσμικής Συνείδησης - Γιορτή του Χειμερινού Ηλιοστάσιου

Σχολή Κοσμικής Συνείδησης - Γιορτή του Θερινού Ηλιοστάσιου

Εκδόσεις Ιάμβλιχος
Εκδήλωση για τον Κ. Γκ. Γιουνγκ

  
Ολυμπιακοί Αγώνες και Πολιτισμός
Δημοσιεύθηκε: 11 Sunday July @ GTB Daylight Time
Θεματική Ενότητα: Τέχνες - Πολιτισμός
Τέχνες - ΠολιτισμόςΤο πολιτιστικό γεγονός των ολυμπιακών αγώνων από την φύση του αποτελεί κοινωνικά ένα πεδίο διαμάχης και διχασμού, όπως επίσης και ένα πεδίο άπειρων ερωτημάτων. Είναι μήπως η λαμπρότητα που περιβάλλει το γεγονός αυτό ή μήπως το ότι συγκεντρώνει –εκτός των κοινών θνητών- τα βλέμματα των σημαντικότερων κοινωνικοπολιτικά ατόμων; Η συμμετοχή των πιο ικανών αθλητών παγκοσμίως έλκει τα πλήθη ή οι προσεγμένες και άριστα διαμορφωμένες (ακριβοπληρωμένες) διαφημιστικές εκστρατείες;

Επίσης αναρωτιέται κανείς: Μα καλά, γιατί τόση φαγούρα για το ποιά πόλη θα διοργανώσει τις εκδηλώσεις; Γιατί τόσα εκατομμύρια σπαταλούνται αφειδώς για αυτό το γεγονός, την στιγμή μάλιστα που οι ίδιες χώρες, την ίδια χρονική στιγμή για σοβαρότατα κοινωνικά ζητήματα, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ελάχιστο; Τέτοια ερωτήματα και άλλα πολλά τίθενται πάνω σε αυτό το τόσο αμφιλεγόμενο ζήτημα της ολυμπιάδας, της πάλαι ποτέ ιερής και ειρηνικής περιόδου, που επιβράβευε την δύναμη και το αθλητικό πνεύμα. Του τόσο σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος, αφού πέρα από τους αθλητικούς αγώνες οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούσαν και ευκαιρία συνάντησης αξιόλογων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Θα λέγαμε πως αυτή η όψη της ολυμπιάδας δεν υπάρχει πλέον και έτσι είναι. Την λαμπρότητα του πνεύματος έχει αντικαταστήσει ο πλούτος των πολυεθνικών εταιρειών, που αποτελούν και τους χορηγούς των αγώνων. Η κατάκτηση της πρωτιάς έχει συνδεθεί άμεσα με τα αναβολικά και με κάθε λογής ιατρικό-βιολογικό πειραματισμό (χημικό ή τεχνικό). Μοιάζει να διαμορφώνεται μια εικόνα που θέλει την ολυμπιάδα να πλαισιώνεται αντί από ικανούς αθλητές, πιθανός από ήρωες ιστοριών επιστημονικής φαντασίας που θα μπορούν οργανικά να αντέχουν και τις συγκεκριμένες βιολογικές υπερβάσεις και παρεμβάσεις.

Δεν είναι άσχημο αυτό, αν τελικά δει κανείς να πραγματοποιούνται μπροστά του παιδικά όνειρα! Να λαμβάνει δηλαδή μέρος στο άλμα επί κοντώ π.χ. ο Σούπερμαν και να πετυχαίνει απίθανα ρεκόρ προς ικανοποίηση της χώρας που αντιπροσωπεύει. Επίσης, να δούμε επιτέλους ένα σπουδαίο αγώνα ξιφασκίας μεταξύ της Ζίνας και του Ηρακλή. Δεν είναι καθόλου αστεία τα συγκεκριμένα ονόματα των εν δυνάμει πρωταθλητών και ήδη κάποιοι ίσως να συμμετέχουν στην αθηναϊκή ολυμπιάδα προς έκπληξή μας! Εξάλλου γιατί να είναι τόσο φανταστικές αυτές οι εικόνες, αφού μια χώρα που δεν μπορεί να διαθέσει στους πολίτες της ούτε τις βασικές κοινωνικές παροχές, ως δια μαγείας μπορεί να καλύπτει έργα εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να διεξαχθούν με απόλυτη επιτυχία οι ολυμπιακοί αγώνες;

Όχι, δεν αντιτάσσεται κανείς στην πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων όπως η ολυμπιάδα. Το θέμα είναι, ποιά ολυμπιάδα; Αυτή που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης των οικονομικών κολοσσών και όχημα πολυεθνικών συμφερόντων ή εκείνη την διοργάνωση που απαιτεί αυτή την τεράστια ομπρέλα αστυνόμευσης προκειμένου να υπάρχει η ανάλογη προστασία από τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες;

Το ολυμπιακό πνεύμα έχει μάλλον χαθεί στην πορεία των αιώνων, προφανώς επειδή δεν έτυχε της ανάλογης προσοχής των ενδιαφερόμενων. Μπροστά στο μεγάλο άγχος της τελετής έναρξης, τον προβληματισμό για την τιμή των εισιτηρίων, το επίσης δυσβάσταχτο άγχος για την χρωματική και αισθητική παρουσία των αθλητών, αλλά κύρια για την εικόνα που θα έχει όλη η διοργάνωση μέσα από το αυστηρό μάτι του φακού των Μ.Μ.Ε., κάθε άλλο ολυμπιακό στοιχείο αποκτά δεύτερη θέση ή -μιλώντας αθλητικά- δεν κατέχει θέση ούτε στην πρώτη οκτάδα!

Το πόσο είναι παγκόσμια κατάλληλες οι συνθήκες για την διεξαγωγή αγώνων κάτω από ειρηνικές διαδικασίες, κάτι που έτσι κι αλλιώς αποτελεί προϋπόθεση, είναι θέμα άλλης ενότητας. Εξάλλου, η κοινωνικοπολιτική στάση της ανθρωπότητας, τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει ιδιαίτερα επιλεκτική. Μάλλον, για να είμαστε πιο εύστοχοι, θα λέγαμε ότι μπορεί να αποτελεί φαινόμενο πολυπολιτισμικότητας για παράδειγμα το γεγονός του να διεξάγεται πόλεμος σε κάποια μέρη της γης, ενώ σε άλλα να τελούνται μεγάλες αθλητικές συναντήσεις. Εξάλλου όλοι έχουν δικαίωμα στην ευημερία, στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, αρκεί να μπορούν να ευθυγραμμιστούν με την κοινή γραμμή που καθορίζουν οι ισχυροί και επομένως ρυθμιστές του μέλλοντός μας.

Βέβαια, όλα αυτά πρέπει να ειδωθούν με κάθε επιφύλαξη, γιατί μπορεί να αποτελούν και την παγκόσμια βούληση. Μπορεί, όμως, και να μην είναι έτσι ακριβώς. Μπορεί, παραδείγματος χάριν, να μην έχουμε καθαρή εικόνα των γεγονότων εξαιτίας των ΜΜΕ που έχουν κατευθυνόμενη άποψη! Πράγμα απίθανο όμως, έτσι;

Μπορεί, επίσης, να μην διακρίνουμε λόγω αδυναμίας ή ταχύτητας της προόδου, την πρόθεση των διοργανωτών. Άλλωστε τι να θέλουν να επιτύχουν με όλα αυτά τα έργα, αν όχι την ανάδειξη μεγάλων αθλητών και την σημασία που αποδίδουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις που πρέπει να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια; Η Ελλάδα συγκεκριμένα έχει μακρά πορεία πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Από δεκαετίες πριν έχει να επιδείξει έργο κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων, υποστήριξης των αθλητών, αλλά και προώθησης της ολυμπιακής ιδέας ανά τον κόσμο. Βέβαια εδώ όποιος ισχυριστεί το αντίθετο και δεν μπορεί να διακρίνει τα επιτεύγματά μας σε αυτόν τον τομέα ανά τους αιώνες, σίγουρα δεν έχει άμεση επαφή με την νεότερη ιστορία μας!!!

Σημαντικό σημείο αναφοράς αποτελεί, επίσης και ο κατάλογος των ρεκόρ που έχουμε επιτύχει ως χώρα. Αρκεί να αναφέρουμε μερικά για να θυμηθούμε το ένδοξο παρελθόν :
1. Χρυσοί ολυμπιονίκες στη δυνατότητα επιβίωσης με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, ανεπτυγμένης χώρας της Ε.Ο.Κ, μαζί με κάτι συναθλητές, όπως οι φίλοι μας Πορτογάλοι.
2. Πρώτη χώρα στην αξιοποίηση των ομογενών (κύρια από τα ανατολικά κράτη μεταναστών) για να φέρουν τα πολυπόθητα και σπανιότατα αποκτηθέντα μέχρι προσφάτως ολυμπιακά μετάλλια. Ας μην αναφερθούμε στην τύχη τους πριν από αυτό το γεγονός, που αποτέλεσε και μια από τις αιτίες ανακάλυψης της ύπαρξής τους.
3. Τέλος ας σημειωθεί το μεγαλείο και η υπερηφάνεια της φυλής μας, που παρά τις αδυναμίες, καταφέρνει να πείθει εαυτούς και αλλήλους ότι είναι μια πλούσια και με τεράστιες δυνατότητες χώρα. Με το οικονομικό πλεόνασμά της μπορεί να φέρεται με την φυσιογνωμία μιας πολλαπλά μεγαλύτερης χώρας και να αναλαμβάνει τέτοιες διοργανώσεις. (Εδώ ας δώσει ο καθένας το μετάλλιο που θεωρεί πως μας αναλογεί).

Ίσως χρειάζεται να επιστρατεύουμε το χιούμορ μας παρά την λογική, καθώς μπορεί με την αυστηρή τοποθέτηση και τον έντονο προβληματισμό να μην καταφέρουμε τίποτε άλλο εκτός από το να αισθανθούμε μελαγχολία ή μια ελαφρά αδιαθεσία. Εξάλλου, χρησιμοποιώντας ένα από τα αληθινά χαρακτηριστικά της φυλής μας, που ίσως ακόμη διαθέτουμε, την ανθρωπιά, μπορούμε μαζί με την φαντασία που επίσης μας διακρίνει, να δούμε από μια άλλη οπτική γωνία το θέμα και πώς θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε εναλλακτικά!

Και μόνον ο οικονομικός προϋπολογισμός παρόμοιων εκδηλώσεων θα μπορούσε να τροφοδοτήσει αυτόματα, κάποιες χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου με τροφή, φάρμακα και ακόμη και κάποιες βασικές νοσοκομειακές μονάδες. Επίσης η κινητοποίηση τόσων ανθρώπων και η απασχόλησή τους για κοινωφελές έργο θα μπορούσε να μεταμορφώσει ολόκληρες περιοχές του πλανήτη που το έχουν ανάγκη. Το σημαντικότερο για τα έργα που έχουν τέτοια ακτινοβολία και απήχηση παγκοσμίως, είναι πως αν διοργανώνονταν ανάλογες εκδηλώσεις για παρουσίαση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος και βελτίωσης του πλανήτη και της ανθρωπότητας, τότε θα είχαμε, ίσως, μετά από πολλά χρόνια τις πρώτες ουσιαστικές διακρίσεις και χρυσά μετάλλια.

Η ολυμπιακή ιδέα δεν έχει χάσει την αξία της αλλά ούτε την ουσία της. Είναι, όμως, εκείνη η παράξενη τάση της ανθρωπότητας να διαστρεβλώνει τα πράγματα και να προβάλλει τον κακό της εαυτό. Τοποθετώντας σε πρώτο πλάνο πάντα την ματαιοδοξία και την αδιαφορία, έχοντας στο νου το εφήμερο και το ανεύθυνο, τον τρόπο δηλαδή που μπορεί να εξοντώνει κάθε επίτευγμα της, αρκεί να της παρέχει υλικά αγαθά, καταφέρνει να απενεργοποιεί και να καταστρέφει οτιδήποτε μπορεί να της προσδώσει ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον αθλητισμό αλλά με όλους τους τομείς της ζωής, όπως επίσης και με την εκμηδένιση των περισσοτέρων αξιών και ιδανικών.

Είναι σπουδαίες οι στιγμές που ανακαλούμε από το παρελθόν για να τονίσουμε το μεγαλείο και την ομορφιά που προσέδιδαν αγώνες προς τιμήν του υγιούς σώματος και πνεύματος. Αυτό που λείπει είναι η πνευματική και ψυχική υπόσταση του πράγματος. Ίσως για τον λόγο αυτό τα πράγματα έχουν πάρει τέτοια τροπή. Όταν αντικαθιστούν το πνεύμα με τα μεγάλα στάδια και τα πυροτεχνήματα και το χρήμα καθορίζει το σκοπό των εκδηλώσεων, τότε κάθε εξέλιξη του γεγονότος είναι φυσιολογική. Έχουμε ανάγκη μιας διαφορετικής πόλωσης, ενός διαφορετικού πρωταθλητισμού, που θα μεταμορφώσει την παρούσα εικόνα μας και θα διαφοροποιήσει τον τρόπο ζωής και σκέψης μας. Πρωταθλητισμό στον τρόπο σκέψης, στη στάση ζωής!

Ο πολιτισμός δεν εξαγοράζεται ούτε οικοδομείται μέσα σε πολυτελή κτήρια και αρχιτεκτονικά δημιουργήματα. Ο αθλητισμός χρειάζεται υγιείς και καθαρούς υλικούς φορείς, αθλητές που θα αναδεικνύουν επί της ουσίας τις ανθρώπινες ικανότητες και με βασική προϋπόθεση η διοργάνωση μιας ολυμπιάδας να πραγματοποιείται σε στιγμές που ο πλανήτης μας θα βιώνει πραγματικά στιγμές ειρήνης και παγκόσμιας ευημερίας. Χωρίς αυτά τα στοιχεία ή θα μετατραπούν σιγά-σιγά οι αγώνες σε ταινία επιστημονικής φαντασίας ή ακόμη πιο φανταστικά θα εκτελεστούν σε άλλο πλανήτη λόγω αδυναμίας διεξαγωγής τους πάνω στη Γη, για πολλούς και διάφορους λόγους.


Σύνδεση με τα άρθρα:


Δ.Δ.

 
Σχετικοί Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Τέχνες - Πολιτισμός
· ΄Αρθρα από admin


Δημοφιλέστερo άρθρο για την Τέχνες - Πολιτισμός:
Τα Eλεύθερα Σχολεία Waldorf: η Πρόταση του R. Steiner


Κατάταξη του άρθρου
Μέση Βαθμολογία: 5
Αριθμός Ψήφων: 22


Ψηφίστε το άρθρο:

Εξαιρετική
Πολύ Καλή
Καλή
Συνήθης
Κακή


Επιλογές

 Εκτύπωση Aρχικής σελίδας Εκτύπωση Aρχικής σελίδας


Οι δημοσιεύσεις και τα σχόλια ανήκουν στους συγγραφείς τους. Όλα τα υπόλοιπα © 2008 e-zine.gr
Web site engine\'s code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Εμφάνιση Σελίδας σε: 0.079 Δευτερόλεπτα